marți, 15 mai 2012

Somajul creeaza deficit si nu invers



Joseph Stiglitz, laureatul premiului Nobel pentru Economie, transmite Europei sa renunte la masurile de austeritate impuse de Germania prin pactul semnat de cele 25 de state din 27.
“Nu a existat nicioadata un program de austeritate care sa aiba success in orice stat”. Nu exista nici macar un singur exemplu, oriunde in lumea aceasta care sa arate ca faci bine un stat prin taierea pensiilor, salariilor si ajutoarelor sociale”.
“Cresterea scazuta duce la deficit si nu vice-versa. Alegerea austeritatii va duce la un deficit si mai mare. De asemenea, va duce la cresterea somajului care din punct de vedere economic, social si politic este nesustenabil. Abordarea aceasta imi aduce aminte de medicii Evului Mediu: cand pacientul murea, concluzia era aceea ca doctorul a oprit sangerarea mult prea devreme. Sansa de a rezolva problema doar prin sangerare este aprope de zero”.
Stiglitz sustine este necesar ca sistemul financiar sa fie mai transparent, echitabil si mai ales moral.
„Surplusul comercial al Germaniei, care reprezinta costuri pentru altii, ar trebui compensat prin investitii publice ce sunt mai profitabile decat costurile aparente. Toate statele ar trebui sa investeasca in infrastructura si eduacatie. Se poate face asta fara cresterea deficitului, prin cresterea taxelor intr-o maniera corecta, in special prin introducerea unei taxe pe tranzactii financiar.”
„Este urgenta punerea la punct a unui program de crestere, un program holistic. Europa trebuie sa se adapteze. Austeritatea cu siguranta va esua. Acest program de crestere poate fi realizat in concordanta cu acele constrangeri cu care se confrunta tari precum Spania si Italia. Programul ce contine multe elemente are ca punct central investitiile. Europa ca intreg este mult mai puternica si mai mare ca alte parti ale lumii si, evident, este in interesul tuturor ca Europa sa revina la crestere economica. Exista mai multe feluri in care se poate face acest lucru, insa, in primul rand, este nevoie de o strategie economica si de o abordare diferita a BCE. Europa trebuie sa isi imparta datoriile sau parti substantiale ale acestora si sa incurajeze investitiile.”
„Europa trebuie sa reactioneze rapid deoarece, intre timp, masurile de austeritate vor duce la costuri enorme asupra economiilor tarilor si la o crestere si mai mare a somajului. Unul din doi tineri este deja somer in tari precum Italia. Vreau sa spun ca ceea ce se intampla acum este de fapt distrugerea capitalului, a capitalului uman, cea mai importanta resursa. Consecintele intarzierilor vor fi enorme si cu efecte pe termen lung.”
Pentru tari precum Italia, Stiglitz recomanda: „Decat sa se axeze pe reducerea cheltuielilor, ar trebui sa se concentreze pe cresterea veniturilor deoarece se pierde mai mult prin taierea chetuielilor decat prin cresterea taxelor pe venit. Acestea se pot face progresiv. Redistribuirea va stimula, de asemenea, economia. Deoarece inegalitatea este una dintre cauzele crizei, inegalitatea este una dintre cauzele faptului ca  economiile raman slabite.”
„Somajul creeaza deficit si nu invers.”

Niciun comentariu:

ACS

Bucuresti, Romania
Toate drepturile rezervate. Publicarea sau utilizarea in intregime sau a unor fragmente din articolele publicate strict interzisa fara autorizare.